Český zahrádkářský svaz Slušovice


ZO ČZS Slušovice

​​​​​​​Adresa: Školní 632, 763  15 Slušovice

Výbor ZO:

  • Předseda: Ing. Jiří Buriánek
  • Tajemník: Pavel Drápal
  • Finanč. hospodář: Ladislav Koblížek
  • Správce areálu: Milan Fenyk

Kontrolní komise:

  • Předseda: Ing. Libuše Freundová

Pracovníci zajišťující zpracování ovoce

Vaření povidel:Ing. Jiří Buriánek, mob. 774 471 177
Sušení ovoce:Vladimír Červenka, mob. 733 575 751
Moštování:Pavel Drápal, mob. 734 743 636 – čtvrtky, pátky
Pavel Buriánek, mob. 777 917 282 – soboty
Pálení kvasů:Pavel Sedláček, mob.   776 209 094

Oldřich Gargulák, mob. 731 987 248

Petr Dolanský, mob. 777 555 312

Informace zájemcům o zpracování ovoce

Vaření povidel

K dispozici jsou 2 kotle na pevné palivo a elektrická pasírka. V září tohoto roku přibude nový dvouplášťový 90 litrový elektrokotel pro zájemce, kteří nemají vlastní dříví.  Obsah jednoho kotle je 90 litrů. (přibližně 90-100 kg ovoce). Zpracovávají se švestky, hrušky jablka, po dohodě i jiné ovoce.

Zájemce zajistí čisté a přebrané ovoce, suché štípané palivové ! dříví (do 30 cm), minimálně 50% měkkého (smrk), nádoby na odebrání hotového produktu a jednu osobu přítomnou po celou dobu zpracování.

Ovoce není potřeba předem upravovat (vypeckovat, vykrajovat apod). Mačkání (švestky) a šrotování (hrušky, jablka) ovoce před vařením je zajištěno ve vařírně .

Průběh zpracování
  • Po úpravě je ovoce vloženo do kotle, zatopí se a přibližně 1,5 hodiny rozvařuje.
  • Po rozvaření následuje přepasírování, zpětné vrácení do vypláchnutého kotle a vaří se do požadované hustoty. Ke konci vaření je nutno používat měkké dřevo, aby nedošlo k připálení kotle!
  • Celý proces trvá přibližně 10 hodin.
  • Z jednoho kotle je možné získat až 3,5 kýble (1 kýbl – 10 litrů) hotových povidel nebo po dohodě  je možno naplnit přibližně 35–45 sklenic Omnia z 1 kotle, podle konečné hustoty povidel.

Po celou dobu je nutno postupovat podle pokynů pracovníka dozorujícího zpracování!

Po ukončení zájemce vykoná vyčištění kotle a umytí veškerého použitého zařízení, úklid a odveze si odpady z pasírky.

Provedení finančního vyrovnání dle aktuálního ceníku je nutné před opuštěním provozovny.

V plné sezóně se vaří 2 kotle přes den 6.00–16.00 hodin a dva kotle v noci 18.00–04.00 hodin následujícího dne. Termín si musí zájemce závazně dohodnout předem.

Platí zákaz spalování jakýchkoliv odpadů!

Sušení ovoce

K dispozici je bubnová sušárna s 24 ks lísek. Jednorázová kapacita je asi 300 kg ovoce. Zájemce dodá celé nebo upravené ovoce dle pokynů pracovníka ZO, a přiměřené množství polenového palivového dříví.

Doba sušení: švestky asi 36 hod. Hrušky a jablka dle velikosti 2–3 dny.

Po skončení sušení si bezodkladně odvezete hotový produkt. Sušárna se v sezóně roztápí dřevem 24 hodin, proto nelze z ekonomických důvodů přijímat mimo sezónu ojedinělé zakázky menší než je celková kapacita.

Sušit lze též  rajčata nebo hranolky z dýní.

Moštování jablek

K dispozici je šrotovník, plachetkový a vodní lis. Zájemce dodá čisté a přebrané ovoce a zajistí pracovníka pro výpomoc při zpracování. Hotový mošt do vlastních nádob. Odpad moštárna nelikviduje.

Pálení kvasů

Od  1. 9. 2020 je k dispozici je 240 lt. surovinový kotel a přepalovací kotel, čerpadlo na přepravu kvasů do zásobníku a pomocné nádoby pro krátkodobé uskladnění kvasů na vnitřní rampě.

Proces pálení řídí majitel pálenice a jím pověření pracovníci. Zájemce dodá svůj ovocný kvas (v dostatečném předstihu) a hrubší měkké palivové dříví (jehličnaté). Hotový produkt si odváží ve vlastních nádobách.

Upozornění! Ze zákona můžete vypálit v jedné sezóně maximálně 30 lt. čistého alkoholu na osobu, tj. 60 lt. 50% slivovice.

Bude vás zajímat…

Vyzkoušeli jsme sušení hranolků z dýně. Hranolky z velkých dýní se po oloupání a nařezání máčejí přes noc (nebo půl den) v octové vodě. Po scezení se krátce povaří v cukru s ananasovou esencí a výtažkem z koření a  nechají se prosladit v roztoku do vychladnutí. Následuje sušení cca 36 hodin. Denně je možné zpracovat až 100 kg hranolků.

Získaný produkt tvoří 20 % z původní váhy nasládlé hranolky výborné chutí a zbytek (asi 18 litrů na 100 kg původních hranolků) nálevu  tvoří výborný domácí sirup.

Vše je bez chemie! Sušit lze i půlená vyzrálá, lehce nasolená rajčata.

Dýně lze zpracovávat po hlavní sezóně (možnost uskladnění), kdy je sušárna ještě v provozu.

Na zpracování používejte jen zdravé a dobře vyzrálé ovoce! Jen tak budete spokojeni s vyrobenými produkty.

Ceník pronájmu zařízení

platný pro sezónu 2020

Vaření povidel380,- Kč/kotel  (cca 5 bedýnek)
Moštování 5,- Kč/litr
– likvidace výlisků po dohodě: pytel 10 Kč
Sušárna

–  trnky:  80,- Kč/líska*
–  jablka:  75,- Kč/líska
–  hrušky střední:  90,- Kč/líska
–  hrušky velké:  95,- Kč/líska

Jiné druhy produktů dle dohody (min. 75 Kč/líska).

* 1 líska = 10–11 kg ovoce