Český zahrádkářský svaz Slušovice
ZO ČZS Slušovice
Adresa: Školní 632, 763 15 Slušovice
Výbor ZO:
- Předseda: Ing. Jiří Buriánek
- Tajemník: Pavel Drápal
- Finanč. hospodář: Ladislav Koblížek
- Správce areálu: Milan Fenyk
Kontrolní komise:
- Předseda: Ing. Libuše Freundová
Pracovníci zajišťující zpracování ovoce
Vaření povidel: | Ing. Jiří Buriánek, mob. +420 606 099 847 |
Sušení ovoce: | současně mimo provoz |
Moštování: | Pavel Drápal, mob. 734 743 636 – čtvrtek Pavel Buriánek, mob. 777 917 282 – soboty |
Pálení kvasů: | Pavel Sedláček, mob. 776 209 094 |
Petr Dolanský, mob. 777 555 312 | |
Informace zájemcům o zpracování ovoce
Vaření povidel
K dispozici jsou 2 kotle na pevné palivo po 90 litrech, v roce 2020 byl instalován elektrický dvouplášťový 90 litrový kotel. Celková kapacita zpracování tak stoupla na cca 600 kg švestek za 24 hodin.
Zájemce zajistí čisté a přebrané ovoce, suché štípané palivové dříví (do 30 cm), minimálně 50% měkkého (smrk), nádoby na odebrání hotového produktu a jednu osobu přítomnou po celou dobu zpracování.
Ovoce není potřeba předem upravovat (vypeckovat, vykrajovat apod). Mačkání (švestky) a šrotování (hrušky, jablka) ovoce před vařením je zajištěno ve vařírně .
Průběh zpracování
- Po úpravě je ovoce vloženo do kotle, zatopí se a přibližně 1,5 hodiny rozvařuje.
- Po rozvaření následuje přepasírování, zpětné vrácení do vypláchnutého kotle a vaří se do požadované hustoty. Ke konci vaření je nutno používat měkké dřevo, aby nedošlo k připálení kotle!
- Celý proces trvá přibližně 10 hodin.
- Z jednoho kotle je možné získat až 3,5 kýble (1 kýbl – 10 litrů) hotových povidel nebo po dohodě je možno naplnit přibližně 35–45 sklenic Omnia z 1 kotle, podle konečné hustoty povidel.
Po celou dobu je nutno postupovat podle pokynů pracovníka dozorujícího zpracování!
Po ukončení zájemce vykoná vyčištění kotle a umytí veškerého použitého zařízení, úklid a odveze si odpady z pasírky.
Provedení finančního vyrovnání dle aktuálního ceníku je nutné před opuštěním provozovny.
V plné sezóně se vaří 3 kotle přes den 6.00–16.00 hodin a 3kotle v noci 18.00–04.00 hodin následujícího dne. Termín si musí zájemce závazně dohodnout předem.
Vaření v elektrokotli je vhodné pro zájemce, kteří nemají možnost zajištění vhodného palivového dříví. Spotřeba el. energie se pohybuje okolo 300 Kč na kotel v závislosti na ceně elektřiny. Vzhledem na pohyb cen elektřiny lze předpokládat růst cca o 35 %.
Platí zákaz spalování jakýchkoliv odpadů!
Sušení ovoce
Sušení ovoce je momentálně mimo provoz z důvodu absence vhodného pracovníka.
Moštování jablek
K dispozici je šrotovník, plachetkový a vodní lis. Zájemce dodá čisté a přebrané ovoce a zajistí pracovníka pro výpomoc při zpracování. Hotový mošt do vlastních nádob. Odpad moštárna nelikviduje.
Pálení kvasů
Při rekonstrukci byl instalován 240 litrový surovinový kotel s novým chladičem a přepalovací 150 litrový kotel, čerpadlo na přepravu kvasů do zásobníku a pomocné nádoby pro krátkodobé uskladnění kvasů na vnitřní rampě. Nové jsou i obě pece. Na úpravu výpalků byl instalování nový odpeckovač.
Proces pálení řídí majitel pálenice a jím pověření pracovníci. Zájemce dodá svůj ovocný kvas (v dostatečném předstihu) a hrubší měkké palivové dříví (jehličnaté). Hotový produkt si odváží ve vlastních nádobách.
Upozornění! Ze zákona můžete vypálit v jedné sezóně maximálně 30 lt. čistého alkoholu na osobu, tj. 60 lt. 50% slivovice.
Bude vás zajímat…
Vyzkoušeli jsme sušení hranolků z dýně. Hranolky z velkých dýní se po oloupání a nařezání máčejí přes noc (nebo půl den) v octové vodě. Po scezení se krátce povaří v cukru s ananasovou esencí a výtažkem z koření a nechají se prosladit v roztoku do vychladnutí. Následuje sušení cca 36 hodin. Denně je možné zpracovat až 100 kg hranolků.
Získaný produkt tvoří 20 % z původní váhy nasládlé hranolky výborné chutí a zbytek (asi 18 litrů na 100 kg původních hranolků) nálevu tvoří výborný domácí sirup.
Vše je bez chemie! Sušit lze i půlená vyzrálá, lehce nasolená rajčata.
Dýně lze zpracovávat po hlavní sezóně (možnost uskladnění), kdy je sušárna ještě v provozu.
Na zpracování používejte jen zdravé a dobře vyzrálé ovoce! Jen tak budete spokojeni s vyrobenými produkty.
Vyzkoušeno máme sušení různě upravených jablek, a možnost sušení cibule koncem sezóny. (Nutná výpomoc zájemce po dohodě s obsluhou.)
Ceník pronájmu zařízení
platný pro sezónu 2020
Vaření povidel | 450,- Kč/kotel (cca 5 bedýnek) |
Moštování | 6,- Kč/litr – likvidace výlisků po dohodě: pytel 10 Kč |
Sušárna | – trnky: 80,- Kč/líska* Jiné druhy produktů dle dohody (min. 75 Kč/líska). * 1 líska = 10–11 kg ovoce |